U bent hier
Landen Vlaams ?
Vorig jaar werd de stad Landen op de vingers getikt door de Vaste Commissie voor Taaltoezicht omdat zij de taalwetten had overtreden. De stad had tweetalige uitnodigingen gestuurd naar aanleiding van het afscheid van de militairen van de EMI-22.
Vraag was of het stadsbestuur daaruit iets zou leren ? Het antwoord is intussen bekend.
De stad Landen prijkte als mede-organisator op tweetalige aankondigingen van de Rommelmarkt in Overwinden. Het stadsbestuur overtreedt dus alweer de wet.
Wie buiten de kantooruren naar de Landense Politie belt komt op een antwoordapparaat terecht. U krijgt een boodschap te horen in het Nederlands, gevolgd door het Frans. Dat is een overtreding van de wet.
Elk gemeentehuis is bevlagd. Aan elk Vlaams gemeentehuis wappert de vlag van de Vlaamse Gemeenschap. Niet zo in Landen. Er bestaat nochtans regelgeving rond het hangen van vlaggen. De vlag van de Vlaamse Gemeenschap is voortdurend afwezig. Ook daar lapt het stadsbestuur de regelgeving aan haar laars.
Na verschillende klachten van Landenaren omtrent deze overtredingen heeft N-VA Landen het Schepencollege gevraagd om een eind te maken aan deze voortdurende overtredingen.
Helaas, het Schepencollege gaf niet thuis. De taalwet blijkt voor het Schepencollege verwaarloosbaar.
Er is de laatste tijd nogal wat heisa over het woord ‘allochtoon’. Het gebruik van dat woord zou stigmatiserend zijn. Het zou het “wij-zij”-denken in de hand werken.
Welnu, wat N-VA Landen nog erger vindt dan het gebruik van dat woord, is het anders behandelen van mensen. En dat is wat het huidige gemeentebestuur doet. Het gaat een andere taal gebruiken tegen niet-Landenaren. Het zegt daarmee : ‘jullie zijn anders, jullie zijn geen Vlamingen, jullie horen er eigenlijk niet bij’. N-VA Landen vindt dat betuttelend en beledigend. Dit bevordert de integratie niet, integendeel, het sluit mensen uit.
Indien de N-VA de kans krijgt van de Landenaar om in het volgende stadsbestuur te zetelen, zal deze ongelijke behandeling van mensen ongedaan worden gemaakt. De N-VA zal iedereen op dezelfde manier behandelen. Alle communicatie van de stad zal dus in het Nederlands gebeuren, conform de wet. Wie van de stad wil zijn, zal er geen enkel probleem mee hebben aangesproken te worden of om zich uit te drukken in het Nederlands.