Wat met EMI 22 ?

Op 1 september 2012

EMI 22 en N-VA Landen

 

In Landen is er veel te weinig cultuuraanbod.  Niet zozeer omdat de Landenaar niet in cultuur geïnteresseerd is of omdat de verschillenden culturele verenigingen hun best niet zouden doen, maar er is gewoon geen geschikte accommodatie.
Wie naar de Culturele Centra van Sint-Truiden, Tienen en zelfs Hasselt of Leuven trekt komt gegarandeerd veel Landenaren tegen.  Er is dus wel degelijk nood aan een groot en verscheiden cultuuraanbod in Landen.

Na een grondige studie in verband met de te gebruiken oppervlakte, de regelgeving over het gebruik van dit terrein, de beschikbare financiën van de stad Landen en niet te vergeten een marktonderzoek door gespecialiseerde firma’s, kan pas een goed bestedingsplan worden opgemaakt.
Bij de ingebruikname van het domein EMI-22 mag geen enkel privébelang een rol spelen. Ook de adviesraden moeten de kans krijgen hun zeg hierin te hebben

N-VA Landen is van oordeel dat er zich met de aankoop van EMI 22 een uitermate interessante gelegenheid voordoet om werk te maken van cultuur.  Enerzijds gaat het dan om het eindproduct (opvoeringen en optredens), maar anderzijds ook om scholing en repetitieruimte voor de verschillende verenigingen van Landen.

De Landense afdeling van de Haspengouwse Academie bijvoorbeeld, is na Sint-Truiden de grootste.  Als je dan ziet hoe deze op dit ogenblik gehuisvest is, dan wordt het tijd dat hier eindelijk aandacht aan wordt besteed. De lessen ‘Beeld’ worden gegeven in een kelder van de Middenschool (klooster). De lessen ‘Woord’ worden gegeven in een (didactische) keuken van diezelfde Middenschool.

Er wordt in Landen nogal wat gemusiceerd, maar er is te weinig repetitieruimte. De Concertband, de Harmonie van Walshoutem, en andere muziekverenigingen verdienen een degelijke repetitieruimte.

Daarom moet EMI22 voor N-VA Landen in de eerste plaats ruimte bieden voor cultuur.  Een stad met meer dan 15000 inwoners kan dat aan. 

Er mag gerust een beperkte commerciële omkadering zijn. De financiering van een complex van zulke omvang is niet vanzelfsprekend. Een privaat-publieke samenwerking, zonder dat het een commercieel centrum wordt, kan  de financiering vergemakkelijken.

Wij denken, als culturele basisruimte aan een polyvalente zaal. Het voordeel van dergelijke zaal is dat deze als stadsfeestzaal kan gebruikt worden, maar ook als cultuurzaal voor optredens, theater, enz… en zelfs als fuifzaal voor de Landense jeugd, want ook hieraan is er gebrek in Landen.  Dat zijn dus verschillende vliegen in 1 klap.

Naast de polyvalente zaal dienen er dus ook repetitie- en leslokalen te komen voor de academie en culturele (muziek)verenigingen.

Ook de bibliotheek verhuist best naar de EMI-site.  Deze barst uit haar voegen en er is geen mogelijkheid tot uitbreiding op haar huidige locatie.

Verder zal er op EMI22 in extra en specifieke sportaccommodatie voorzien moeten worden.

De sporthal kan de vraag van de verschillende sportverenigingen op dit ogenblik niet aan. Er is sowieso al een te klein sportaanbod in Landen, maar het is moeilijk om uit te breiden voor de bestaande sportverenigingen, laat staan nieuwe sportverenigingen op te richten als de nodige ruimte niet voorzien wordt.  N-VA Landen pleit dus voor aanbieden van sportaccommodatie in combinatie met de reeds bestaande sporthal, de bestaande sportterreinen en pistes.. 

In Landen heeft de jeugd nood aan een jeugdhuis en hebben vele verenigingen recht op degelijke huisvesting.  Ook hieraan dient in het bestedingsplan van EMI tegemoet te komen.

Bij een modern cultureel Centrum of sportcentrum is vandaag een degelijke horecazaak niet weg te denken.

De grote oppervlakte biedt het voordeel dat er ruim voldoende parkeerplaatsen kunnen voorzien worden voor auto's, brommers en fietsers.  Op die manier worden de omliggende straten gevrijwaard van overlast. Zelfs een conciergewoning op de site moet bekeken worden.  

De concrete invulling van de EMI-site zal dus onderwerp moeten uitmaken van een degelijke studie waarbij de haalbaarheid en betaalbaarheid sleutelbegrippen zijn.

Cultuur heeft voor de N-VA echter prioriteit.

Voor N-VA Landen is het duidelijk de bedoeling het EMI domein te gebruiken voor een project waardoor men eerst en vooral  tegemoet komt aan de culturele behoeften van de Landenaar en waardoor tevens  Landen meer naar buiten kan treden om zo, op termijn, van Landen een levendige handelsstad te maken.

Voor N-VA-Landen zijn dit twee belangrijke programmapunten.

In ons programma staat immers: Landen op de kaart zetten.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is