Brusselse Hoofdstedelijke Gemeenschap: niet voor Landen?!

Op 25 februari 2013, over deze onderwerpen: Samenleving & wonen

Op initiatief van onze Schepen van Vlaamse Zaken dient onze partij komende gemeenteraad een resolutie in waarin de stad zich engageert om niet deel te nemen aan de Brusselse Hoofdstedelijke Gemeenschap (BHG).

De Landense N-VA verzet zich met hand en tand tegen de Brusselse expansiedrift.  

In het kader van de zesde staatshervorming werd een Brusselse Hoofdstedelijke Gemeenschap opgericht waar alle gemeenten van Vlaams-Brabant verplicht lid van zijn. De Hoofdstedelijke Gemeenschap zou echter georganiseerd worden door de gewesten en vooral gericht zijn op mobiliteit, verkeersveiligheid en wegenwerken van en naar en rondom Brussel.  Een merkwaardige constructie, vindt de N-VA, want samenwerking tussen gewesten kan, en gebeurt nu al, via samenwerkingsakkoorden.

"Wat is het nut voor Landen?" vraagt Greta Vanermen zich af. "Gedwongen samenwerking is een contradictio in terminis. Waarom moeten gemeenten als Landen, over Londerzeel tot Diest en Tienen gedwongen worden om deel uit te maken van een Brusselse Hoofdstedelijke Gemeenschap? Geen Vlaming die daar om vraagt.” 

Volgens de N-VA is heel de constructie opgezet om de Franstaligen een vehikel te bieden met perspectief op de uitbreiding van Brussel. Greta Vanermen verwijst naar uitspraken van minister Milquet die de BHG beschouwt als een instrument voor de "désenclavement" van Brussel. De MR stelt dan weer onomwonden op de eigen webstek: "Bruxelles est élargie".  

N-VA Landen verzet zich met hand en tand tegen die expansiedrift. Daarom wordt in naam van het gehele schepencollege een resolutie ingediend waarin de gemeente zich engageert om niet deel te nemen aan de Brusselse Hoofdstedelijke Gemeenschap. 

 "In het belang van Landen en van Vlaanderen doe ik een oproep aan de oppositie om deze resolutie  mee goed te keuren. Men kan ons misschien dwingen om lid te zijn van de BHG, maar niet om aanwezig te zijn" stelt Greta Vanermen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is